In de aanloop naar de decemberfeestdagen komt de figuur van de Kerstman weer prominent in beeld. Deze geliefde figuur, die in menig land de harten van kinderen sneller doet kloppen, is relatief recent verweven geraakt in de kersttradities in Nederland. Vandaag de dag is de Kerstman niet weg te denken uit etalages, kerstmuziek en vele andere kerstgerelateerde vieringen.
Ontstaan van de Kerstman
De kerstman, die in het Engels bekend staat als Santa Claus, vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse cultuur. Deze naam is een duidelijke verbastering van het Nederlandse ‘Sint Nicolaas’ of ‘Sinterklaas’. Dit illustreert de culturele connecties tussen de Nederlandse Sinterklaasviering en de evolutie van de Amerikaanse kerstman.
Internationale Benamingen
De Kerstman wordt wereldwijd gevierd en kent verschillende benamingen, die sterk variëren per land of regio:
- Verenigd Koninkrijk: Father Christmas.
- Frankrijk: Père Noël.
- Spanje: Papá Noel.
- Oost-Europese Landen: Hier treft men een vergelijkbare figuur genaamd Ded Moroz, die vaak vergezeld wordt van zijn kleindochter, Snegoerotsjka (Sneeuwwitje of Sneeuwvlokje).
Kerstman in Nederland
Hoewel de Kerstman een prominentere rol heeft gekregen in de Nederlandse kerstviering, blijft het fenomeen relatief recent. Het personage, vaak afgebeeld als een joviale oude man met een lange witte baard, gehuld in een rood pak, is geïntroduceerd uit andere culturen en heeft gaandeweg een eigen plaats verworven.
Onder kinderen wordt met spanning uitgekeken naar de komst van de Kerstman, die traditioneel cadeautjes uitdeelt in de kersttijd. De betovering van deze figuur toont de magie en vreugde die de kerstperiode met zich meebrengt; een tijd van geven, delen en samenzijn.
In een tijd waarin globalisering steeds meer zichtbaar wordt in onze tradities, blijft de Kerstman een symbool van deze ontwikkeling, verschijnende in vele gedaanten, maar altijd vertegenwoordigend de geest van het kerstfeest.