De Tachtigjarige Oorlog had een grote impact op de Groningse dorpen. De oorlog was een periode van veel geweld en onzekerheid. De dorpen werden regelmatig bezet door Spaanse of Staatse troepen en werden vaak geplunderd.
Een van de meest bekende voorbeelden van de impact van de oorlog op een Gronings dorp is de Slag bij Heiligerlee. Deze slag vond plaats op 23 mei 1568 en was de eerste overwinning van de Nederlandse opstandelingen. De slag werd uitgevochten bij het dorp Heiligerlee, in het noorden van Groningen.
De slag had een grote impact op het dorp. Veel inwoners werden gedood of gewond. Het dorp werd ook zwaar beschadigd.
Een ander voorbeeld van de impact van de oorlog is de Schansenoorlog. Deze oorlog werd uitgevochten tussen 1580 en 1594 en was een reeks van gevechten tussen Spaanse en Staatse troepen in de Ommelanden, het gebied rond de stad Groningen.
Tijdens de Schansenoorlog werden veel Groninger dorpen bezet door Spaanse of Staatse troepen. De dorpen werden vaak geplunderd en de inwoners werden gedwongen om voedsel en andere goederen te leveren aan de troepen.
De oorlog had ook een grote impact op de economie van de Groningse dorpen. De oorlog leidde tot een vermindering van de handel en de landbouw. De dorpen werden armer en de inwoners leefden in veel armoede.
De Tachtigjarige Oorlog eindigde in 1648 met de Vrede van Münster. De oorlog had een grote impact op de Groningse dorpen. De dorpen waren verwoest en de inwoners waren arm geworden. Het zou nog vele jaren duren voordat de dorpen zich zouden herstellen van de oorlog.