In de Nederlandse arbeidswetgeving is een normale werkdag vastgesteld op 7,5 uur. Dit betekent dat een werknemer per dag maximaal 7,5 uur mag werken. De normale werkweek bestaat uit 5 dagen á 7,5 uur, oftewel 37,5 uur. Het maximaal aantal te werken uren per loonperiode van 4 weken bedraagt 170 uur.
Er zijn echter ook uitzonderingen op deze regels. Zo mogen werknemers in ploegendiensten werken, waardoor ze op sommige dagen meer dan 7,5 uur kunnen werken. Ook mogen werknemers overwerk verrichten, maar dit is alleen toegestaan als er sprake is van een noodsituatie of als er sprake is van een schriftelijke overeenkomst met de werkgever.
Decimale waarde van gewerkte tijden
De decimale waarde van een gewerkte tijd kan worden berekend door het aantal gewerkte uren te delen door het aantal uren in een dag. In het geval van een normale werkdag van 7,5 uur is de decimale waarde dus 0,291667.
Voorbeeld
Een werknemer werkt op maandag van 9:00 uur tot 17:00 uur. De decimale waarde van de gewerkte tijd is dan 0,291667 * 8 = 2,33334 uur.
Uitbetaling van overwerk
Overwerk wordt meestal uitbetaald met een toeslag. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van de cao die van toepassing is. In de meeste cao’s is een toeslag van 50% of 100% van het normale uurloon gebruikelijk.
Opname van overwerk
Overwerk kan ook worden opgenomen als vrije tijd. Dit wordt ook wel compensatieverlof genoemd. De werknemer heeft dan recht op evenveel vrije uren als het aantal overwerkte uren.
Conclusie
De normale werkdag in Nederland duurt 7,5 uur. De decimale waarde van een gewerkte tijd kan worden berekend door het aantal gewerkte uren te delen door het aantal uren in een dag. Overwerk wordt meestal uitbetaald met een toeslag of kan worden opgenomen als vrije tijd.