De uitdrukking “gepokt en gemazeld” is een Nederlandse uitdrukking die letterlijk betekent dat iemand de kinderziekten (de pokken en de mazelen) heeft gehad en overleefd. De uitdrukking wordt echter ook figuurlijk gebruikt om aan te geven dat iemand veel ervaring heeft opgedaan in een bepaald gebied of in een bepaalde vaardigheid.
De uitdrukking ontstond in de 18e eeuw, toen de werkwoorden pokken (de pokken hebben) en mazelen (de mazelen hebben) nog gangbaar waren. In die tijd waren de pokken en de mazelen zeer besmettelijke en dodelijke ziekten. Als iemand de pokken of de mazelen had gehad, was dat een teken dat hij of zij sterk en gezond was.
In de loop van de tijd is de uitdrukking “gepokt en gemazeld” steeds meer figuurlijk gaan worden gebruikt. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt om aan te geven dat iemand veel heeft meegemaakt in het leven en daardoor sterker is geworden. Het kan ook worden gebruikt om aan te geven dat iemand veel ervaring heeft in een bepaald vakgebied of in een bepaalde vaardigheid.
Enkele voorbeelden van hoe de uitdrukking “gepokt en gemazeld” kan worden gebruikt:
- “De oude boer is gepokt en gemazeld in het leven. Hij heeft al veel meegemaakt.”
- “De jonge ondernemer is gepokt en gemazeld in de zakenwereld. Hij weet hoe hij moet omgaan met tegenslagen.”
- “De ervaren leraar is gepokt en gemazeld in het lesgeven. Hij weet hoe hij zijn leerlingen het beste kan helpen.”
In het geval van het boek “Gepokt en gemazeld” van Lodewijk Dokters, gaat het om een bundel gedichten over de ervaringen van de dichter in het leven. De gedichten gaan over liefde, verlies, verdriet, maar ook over hoop en veerkracht. De dichter laat zien dat hij gepokt en gemazeld is in het leven, maar dat hij er ook sterker door is geworden.