In Nederland is er geen wettelijke regeling voor een dispensatie om niet te tillen. Wel kunnen er op grond van individuele omstandigheden uitzonderingen worden gemaakt op de regel dat iedereen verplicht is om te tillen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand een medische beperking heeft, of als het tillen van een bepaald voorwerp onmogelijk of onverantwoord is.
Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een dispensatie om niet te tillen, kun je dit het beste bespreken met je werkgever. Hij of zij kan je dan adviseren over de mogelijkheden.
In de praktijk wordt een dispensatie om niet te tillen vaak aangevraagd door mensen met een medische beperking. Deze beperking kan bijvoorbeeld bestaan uit een hernia, een rugklacht, of een andere aandoening die het tillen van zware voorwerpen belemmert. In dit geval kan de werkgever een medische verklaring van een arts of specialist vragen.
In sommige gevallen kan een dispensatie om niet te tillen ook worden aangevraagd door mensen die zwanger zijn of die een kind van jonge leeftijd hebben. In deze gevallen is het tillen van zware voorwerpen vaak onverantwoord.
Als je een dispensatie om niet te tillen krijgt, betekent dit dat je niet verplicht bent om te tillen. Je kunt dan andere taken uitvoeren, die minder belastend zijn voor je rug of andere lichaamsdelen.
Hieronder vind je een aantal tips voor het aanvragen van een dispensatie om niet te tillen:
- Zorg ervoor dat je alle relevante informatie verzamelt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een medische verklaring, een brief van je huisarts, of een verklaring van je kinderopvang.
- Maak een afspraak met je werkgever om de dispensatie te bespreken. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en je argumenten duidelijk maken.
- Wees bereid om te onderhandelen. Het kan zijn dat je werkgever je niet helemaal vrij kan stellen van het tillen, maar dat er wel een compromis kan worden bereikt.
Ik hoop dat dit helpt!