Er zijn twee manieren om de cv-warmte uit te zetten:
- De thermostaat uitzetten. Dit is de meest eenvoudige manier om de cv-warmte uit te zetten. De thermostaat regelt de temperatuur in huis. Als je de thermostaat op 0 graden zet, dan zal de cv-ketel niet meer aanslaan.
- De cv-ketel uitschakelen. Dit is een iets ingrijpender manier om de cv-warmte uit te zetten. Je kunt de cv-ketel uitschakelen met de aan/uit-knop op de ketel zelf.
De volgende manieren zijn niet effectief om de cv-warmte uit te zetten:
- De radiatorkranen dichtdraaien. Dit zal de warmte in de radiatoren verminderen, maar de cv-ketel zal nog steeds aanslaan om het water in de ketel op temperatuur te houden.
- De cv-pomp uitschakelen. Dit zal de circulatie van het water in het cv-systeem stoppen, maar de cv-ketel zal nog steeds aanslaan om het water in de ketel op temperatuur te houden.
Met welke van deze manieren je de cv-warmte uitzet, hangt af van de situatie. Als je de cv-warmte voor een korte periode uit wilt zetten, dan kun je de thermostaat uitzetten. Als je de cv-warmte voor een langere periode uit wilt zetten, dan kun je de cv-ketel uitschakelen.
Hier zijn enkele tips om energie te besparen met je cv-ketel:
- Stel de thermostaat lager in. De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Je kunt deze terugbrengen naar 50 graden zonder dat je het comfort in huis merkt.
- Stel de cv-ketel in op ecostand. In de ecostand houdt de cv-ketel de warmtewisselaar warm, zodat je op elk moment warm water kunt krijgen. Dit kost echter wel energie.
- Laat de cv-ketel niet onnodig aanstaan. Als je het huis verlaat, zet dan de thermostaat lager of schakel de cv-ketel uit.
- Laat de cv-ketel niet te lang aanstaan. De cv-ketel moet het water in de ketel op temperatuur houden. Als het water al op temperatuur is, dan hoeft de cv-ketel niet meer aan te slaan.
Door deze tips te volgen, kun je energie besparen en je cv-ketel langer laten meegaan.