De bestuurlijke regio Oost-Europa is een regionaal samenwerkingsverband van 12 landen in Oost-Europa en de zuidelijke Kaukasus. Het werd in 2009 opgericht door de Europese Unie en de landen in de regio. Het doel van het Oostelijk Partnerschap is om tot een sterkere politieke associatie en economische integratie te leiden tussen de EU en de partnerlanden.
De 12 landen in het Oostelijk Partnerschap zijn:
- Armenië
- Azerbeidzjan
- Belarus
- Georgië
- de Republiek Moldavië
- Oekraïne
- Bulgarije
- Estland
- Letland
- Litouwen
- Polen
- Roemenië
- Slowakije
- Tsjechië
De EU is vertegenwoordigd in het Oostelijk Partnerschap door de Groep Oost-Europa en Centraal-Azië (COEST). COEST buigt zich over alle aspecten van de EU-betrekkingen en -samenwerking met de partnerlanden.
Het Oostelijk Partnerschap is een belangrijk instrument voor de EU om haar invloed en waarden in Oost-Europa en de zuidelijke Kaukasus te vergroten. Het samenwerkingsverband heeft geleid tot een aantal concrete resultaten, zoals de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU in 2007, de associatieovereenkomsten met Georgië, Moldavië en Oekraïne in 2014, en de economische en politieke samenwerking tussen de EU en de partnerlanden.
De oorlog in Oekraïne heeft de focus van het Oostelijk Partnerschap verlegd naar de veiligheid en stabiliteit van de regio. De EU heeft haar steun aan Oekraïne versterkt en werkt aan het versterken van de weerbaarheid van de partnerlanden tegen Russische agressie.
De bestuurlijke regio Oost-Europa is een diverse regio met een rijke geschiedenis en cultuur. De landen in de regio zijn bezig met een proces van democratisering en economische ontwikkeling. Het Oostelijk Partnerschap ondersteunt deze processen en helpt de landen in de regio om hun positie in Europa te versterken.