Een bende die ondergronds gaat, is een bende die zich verbergt voor de autoriteiten. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, bijvoorbeeld om aan vervolging te ontkomen, om een misdaad te plegen, of om zich voor te bereiden op een gewapende opstand.
In de Nederlandse geschiedenis zijn er verschillende voorbeelden van bendes die ondergronds zijn gegaan. Een bekend voorbeeld is de Bende van Nijvel, die in de jaren 80 een reeks overvallen pleegde op supermarkten en bankfilialen. De bendeleden waren goed getraind en gewapend, en ze wisten altijd te ontsnappen aan de politie.
Een ander voorbeeld is de Rote Armee Fraktion (RAF), een links-extremistische terreurorganisatie die in de jaren 70 en 80 in Duitsland actief was. De RAF pleegde bomaanslagen, ontvoeringen en moorden, en de bendeleden waren gedwongen ondergronds te gaan om aan arrestatie te ontkomen.
In de huidige tijd zijn er ook nog steeds bendes die ondergronds opereren. In Nederland is bijvoorbeeld de Mocro Maffia actief, een bende die zich bezighoudt met drugshandel, wapenhandel en afpersing. De bendeleden zijn zeer gewelddadig en ze weten zich goed te verbergen voor de politie.
Een bende die ondergronds gaat, kan een grote bedreiging voor de samenleving vormen. De bendeleden zijn moeilijk te vinden en te arresteren, en ze kunnen zich bezighouden met ernstige criminaliteit.
In het geval van de bende die ondergronds gaat in Shaykh Uthman, ‘Adan Governorate, Yemen, is het moeilijk te zeggen om welke bende het gaat en wat de reden is voor hun ondergrondse activiteiten. Het is mogelijk dat de bende zich bezighoudt met drugshandel of andere vormen van criminaliteit. Het is ook mogelijk dat de bende een politieke agenda heeft en dat ze zich voorbereidt op een gewapende opstand.
De autoriteiten in Yemen zijn bezig met het onderzoek naar de bende. Ze hopen de bendeleden op te sporen en aan te houden.