Er zijn verschillende voorbeelden van artsen die het criminele pad zijn opgegaan. Een bekende Nederlandse casus is die van dokter Frank van D., die in 2006 werd veroordeeld tot 12 jaar celstraf voor het verdoezelen van misstanden bij een abortuskliniek. Van D. was de medisch directeur van de kliniek en wist dat er onveilige praktijken werden uitgevoerd, maar hij deed niets om dit te stoppen.
Een ander voorbeeld is dat van dokter Walter H., die in 2013 werd veroordeeld tot 16 jaar celstraf voor het verkrachten van meerdere patiënten. H. was een psychiater en gebruikte zijn positie uit om zijn patiënten te misbruiken.
In het buitenland zijn er ook veel voorbeelden van artsen die het criminele pad zijn opgegaan. Een bekende casus is die van dokter Harold Shipman, die in 2000 werd veroordeeld tot levenslang voor het vermoorden van 250 patiënten. Shipman was een huisarts en vermoordde zijn patiënten met overdosis morfine.
De redenen waarom artsen het criminele pad opgaan zijn divers. In sommige gevallen zijn er persoonlijke problemen, zoals verslaving of psychische problemen. In andere gevallen zijn er financiële problemen, bijvoorbeeld als een arts schulden heeft. Ook kunnen artsen worden verleid door de macht en de controle die hun beroep biedt.
De gevolgen van artsen die het criminele pad opgaan kunnen ernstig zijn. Voor de patiënten kunnen de gevolgen levensbedreigend zijn, maar ook voor de samenleving kan het schadelijk zijn. Artsen zijn immers vertrouwd met medische kennis en vaardigheden, en deze kunnen worden gebruikt om misdaden te plegen.
Hier zijn enkele voorbeelden van misdaden die door artsen zijn gepleegd:
- Verdoezeling van misstanden, zoals bij een abortuskliniek of een ziekenhuis.
- Verkrachting van patiënten.
- Vermoorden van patiënten.
- Fraude, bijvoorbeeld met verzekeringen of met medicatie.
- Handel in drugs of mensen.
Het is belangrijk om te weten dat het om uitzonderingen gaat als artsen het criminele pad opgaan. De meeste artsen zijn betrouwbare professionals die hun vak met toewijding uitoefenen.