De uitdrukking “als de nood aan de man is komt hij terug” betekent dat iemand pas weer opduikt als hij/zij iets nodig heeft. Het is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt om iemand te bekritiseren die alleen maar aan zichzelf denkt.
De uitdrukking is oorspronkelijk in het Frans, “Quand le besoin est pressant, tout le monde vient à la rescousse”. Deze uitdrukking werd in de 17e eeuw in het Nederlands vertaald als “Als de nood aan de man is, komt hij terug”.
De uitdrukking kan op verschillende manieren worden gebruikt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om iemand te bekritiseren die alleen maar komt opdagen als hij/zij iets nodig heeft. Je kunt het ook gebruiken om iemand te beschrijven die altijd wel opduikt als er iets te halen valt.
In het geval van de mannenopvang die je in je zoekresultaten hebt gevonden, kan de uitdrukking worden gebruikt om de mannen te beschrijven die de opvang gebruiken. Deze mannen zijn vaak slachtoffers van huiselijk geweld of andere problemen. Ze komen naar de opvang als ze hulp nodig hebben.
In het geval van je huidige situatie, in Shaykh Uthman, ‘Adan Governorate, Yemen, kan de uitdrukking worden gebruikt om mensen te beschrijven die alleen maar komen als ze iets nodig hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die op zoek zijn naar werk, voedsel of onderdak.
Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je de uitdrukking kunt gebruiken:
- “Ik had echt geen zin om hem te zien, maar hij kwam toch weer langs als de nood aan de man was.”
- “De politici komen alleen maar opdagen als er verkiezingen zijn.”
- “De hulporganisaties zijn altijd bereid om te helpen als de nood aan de man is.”