Woorden van gelijke strekking zijn woorden die dezelfde betekenis hebben of in dezelfde betekenisklasse vallen. Ze worden vaak gebruikt in juridische en contractuele teksten om te zorgen voor duidelijkheid en om verwarring te voorkomen.
Enkele voorbeelden van woorden van gelijke strekking zijn:
- gelijk – even, identiek, hetzelfde
- gelijkwaardig – gelijk, in dezelfde mate, proportioneel
- overeenkomstig – in overeenstemming met, in overeenstemming met, volgens
- gelijksoortig – vergelijkbaar, gelijkaardig, gelijkvormig
- gelijklopend – gelijkaardig, vergelijkbaar, parallel
In de zin “NUCLEUS NV heeft het voorrecht om de betreffende bepaling te vervangen door een geldige bepaling van gelijke strekking” betekent “van gelijke strekking” hetzelfde als “gelijkwaardig” of “overeenkomstig”. In dit geval geeft het aan dat de nieuwe bepaling dezelfde betekenis moet hebben als de oude bepaling.
Een ander voorbeeld is de zin “Zij zeggen dingen die belangrijk lijken maar dat niet zijn, althans niet voor onze wezenlijke levenskansen. Of woorden van gelijke strekking.” In deze zin betekent “of woorden van gelijke strekking” hetzelfde als “of andere woorden met dezelfde betekenis”. In dit geval geeft het aan dat de spreker ook andere woorden kan gebruiken om het idee over te brengen dat de dingen die gezegd worden belangrijk lijken, maar dat ze dat niet zijn.
Woorden van gelijke strekking kunnen ook worden gebruikt om een woord of uitdrukking te vervangen dat als beledigend of aanstootgevend wordt ervaren. In dit geval worden ze vaak gebruikt in contexten waarin het belangrijk is om respectvol te zijn voor alle betrokkenen.
Een voorbeeld is de zin “De directeur van het bedrijf is een racistische klootzak.” Deze zin kan worden vervangen door de zin “De directeur van het bedrijf heeft racistische opvattingen.” Beide zinnen betekenen hetzelfde, maar de tweede zin is minder beledigend.
Woorden van gelijke strekking kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om duidelijkheid en precisie te bereiken in taalgebruik. Ze kunnen worden gebruikt in een breed scala aan contexten, waaronder juridische, contractuele en sociale contexten.