De naam “Oerol” is afgeleid van het Terschellings dialect en het Friese woord “oeral”, wat “overal” betekent. De naam verwijst naar het oude oerol-gebruik waarbij de eilander boeren het vee overal op Terschelling loslieten zodat de dieren konden grazen.
In het voorjaar en de herfst, wanneer het gras op Terschelling weer voldoende is aangegroeid, werden de schapen, koeien en paarden op het eiland losgelaten. De dieren konden dan overal grazen, waar ze maar wilden. Dit was een belangrijke manier om het land te bewerken en de vegetatie in stand te houden.
De naam “Oerol” is in 1982 gekozen voor het theaterfestival dat dat jaar voor het eerst plaatsvond op Terschelling. Het festival staat in het teken van locatietheater, waarbij voorstellingen worden gegeven op bijzondere locaties op het eiland, zoals in de duinen, op het strand of in de bossen. De naam “Oerol” verwijst naar de vrijheid en de openheid van het festival, dat overal op het eiland plaatsvindt.
Oerol is een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. Het festival trekt jaarlijks zo’n 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.