De definitie van “links” is niet altijd eenduidig, maar in het algemeen wordt linkse politiek geassocieerd met sociale rechtvaardigheid, gelijke kansen voor iedereen, en een sterke overheid. Linkse partijen zijn over het algemeen voorstander van:
- Een sterke verzorgingsstaat, met goede sociale zekerheid, gezondheidszorg, en onderwijs.
- Een progressieve belastingpolitiek, waarbij de rijken meer belasting betalen dan de armen.
- Milieubescherming en duurzame ontwikkeling.
- Internationale samenwerking en solidariteit.
In Nederland worden de volgende partijen over het algemeen als links beschouwd:
- Partij van de Arbeid (PvdA)
- GroenLinks
- Socialistische Partij (SP)
- Partij voor de Dieren (PvdD)
- Denk
Deze partijen hebben allemaal een vergelijkbare ideologische basis, maar er zijn ook verschillen tussen hen. Zo is de PvdA traditioneel de grootste sociaaldemocratische partij van Nederland, terwijl GroenLinks zich meer richt op milieu en duurzaamheid. De SP is een meer radicale linkse partij, die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid en een socialistische samenleving. De PvdD is een dierenwelzijnspartij, die zich ook inzet voor milieu en sociale rechtvaardigheid. Denk is een links-islamitische partij, die zich richt op de belangen van allochtone Nederlanders.
Op Europees niveau is de grootste linkse partij de Partij van Europese Socialisten (PES). De PES is een overkoepelende partij van sociaaldemocratische partijen uit heel Europa. Andere belangrijke linkse Europese partijen zijn Europees Links (EL), een samenwerkingsverband van communistische en sociaaldemocratische partijen, en de Europese Groene Partij (EGP), een partij die zich inzet voor milieubescherming en duurzame ontwikkeling.
In andere landen zijn er ook veel linkse partijen, zoals de Labour Party in het Verenigd Koninkrijk, de Socialistische Partij in Frankrijk, en de Socialistische Partij van Spanje.