Op 20 oktober 2023 ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden een presidentieel decreet waarin hij een aantal maatregelen aankondigde om de risico’s van kunstmatige intelligentie (AI) te beteugelen. Een van deze maatregelen is dat alle overheidsdocumenten een digitaal watermerk moeten krijgen.
Dit watermerk zal informatie bevatten over de oorsprong van het document, de datum waarop het is gemaakt en andere relevante gegevens. Het doel is om het voor burgers en bedrijven gemakkelijker te maken om te controleren of een overheidsdocument echt is.
Biden zei dat deze maatregel nodig is om de groeiende bedreiging van deepfakes te bestrijden. Deepfakes zijn video’s of audiofragmenten waarin het gezicht of de stem van iemand wordt vervangen door een andere persoon. Deze kunnen worden gebruikt om nepnieuws te verspreiden, reputaties te besmeuren of zelfs om politieke campagnes te beïnvloeden.
Het is nog niet duidelijk hoe het digitale watermerk voor overheidsdocumenten precies zal worden geïmplementeerd. De Amerikaanse regering heeft echter gezegd dat ze zal werken met de private sector om een betrouwbare en veilige oplossing te ontwikkelen.
Naast het digitale watermerk voor overheidsdocumenten heeft Biden ook andere maatregelen aangekondigd om de risico’s van AI te beteugelen. Zo wil hij dat de Amerikaanse regering meer onderzoek doet naar de ethische implicaties van AI en dat er strengere veiligheidseisen worden gesteld aan AI-systemen die een risico vormen voor de nationale veiligheid.
De maatregelen van Biden worden gesteund door een aantal experts op het gebied van AI. Ze zeggen dat het belangrijk is om de risico’s van AI te beperken, zodat de technologie op een verantwoorde manier kan worden ontwikkeld en gebruikt.
Critici van de maatregelen zeggen dat ze te restrictief zijn en dat ze de innovatie in het AI-veld kunnen belemmeren. Ze zeggen dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen het beperken van de risico’s van AI en het stimuleren van de ontwikkeling van de technologie.