Het tribunaal voor de gewone man is een term die wordt gebruikt om een rechtssysteem aan te duiden waarin gewone mensen, in plaats van professionele juristen, de rechters zijn. Deze vorm van rechtspraak wordt soms ook wel juryrechtspraak genoemd.
Het tribunaal voor de gewone man is een oud concept dat teruggaat tot de oudheid. In de Griekse stadstaat Athene werden bijvoorbeeld alle burgers verplicht om jurylid te zijn. In de middeleeuwen werd juryrechtspraak ook toegepast in Europa, onder meer in Engeland.
In de moderne tijd is juryrechtspraak vooral gebruikelijk in de Verenigde Staten. In de meeste andere landen wordt rechtspraak overgelaten aan professionele juristen.
Er zijn verschillende argumenten voor en tegen het tribunaal voor de gewone man. Voorstanders beweren dat juryrechtspraak democratischer is dan rechtspraak door professionele juristen. Ze stellen dat gewone mensen beter in staat zijn om de belangen van de gewone man te vertegenwoordigen. Tegenstanders beweren daarentegen dat juryrechtspraak minder betrouwbaar is dan rechtspraak door professionele juristen. Ze stellen dat gewone mensen niet de kennis en ervaring hebben om complexe juridische kwesties te beoordelen.
In Nederland is juryrechtspraak niet gebruikelijk. In de meeste gevallen worden zaken beoordeeld door professionele rechters. Alleen in zeer ernstige zaken, zoals moord, kan een jury worden samengesteld.
De term “tribunaal voor de gewone man” wordt ook wel gebruikt in een meer figuurlijke zin. In dit geval wordt het gebruikt om een situatie aan te duiden waarin gewone mensen verantwoordelijk zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen.