Als een regering in Nederland valt, wordt deze vervangen door een nieuwe regering. Dit proces is vastgelegd in de Grondwet.
De eerste stap is dat de Tweede Kamer een motie van wantrouwen in dient tegen de regering. Als deze motie wordt aangenomen, is de regering afgezet.
Vervolgens moet de Tweede Kamer een nieuwe regering voorstellen. Dit voorstel moet worden gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer.
Als de Tweede Kamer er niet in slaagt om een nieuwe regering voor te stellen, worden er vervroegde verkiezingen uitgeschreven.
De regering in lopende zaken
Totdat er een nieuwe regering is gevormd, blijft de afgezette regering in functie. Deze wordt dan de regering in lopende zaken genoemd.
De regering in lopende zaken is beperkt in haar mogelijkheden. Ze mag geen nieuwe wetten of begrotingen indienen, en ze mag geen grote wijzigingen in het beleid doorvoeren.
De regering in lopende zaken moet zich concentreren op het afhandelen van de lopende zaken, zoals het innen van belastingen en het uitvoeren van wetten.
Nieuwe regering
De nieuwe regering wordt gevormd door de partijen die in de Tweede Kamer een meerderheid hebben. Deze partijen moeten onderhandelen over een regeerakkoord.
Het regeerakkoord is een document waarin de belangrijkste afspraken van de nieuwe regering staan. Het regeerakkoord wordt door de Tweede Kamer goedgekeurd.
Als het regeerakkoord wordt goedgekeurd, wordt de nieuwe regering beëdigd door de koning. De nieuwe regering is dan aan de slag.
Vervroegde verkiezingen
Als de Tweede Kamer er niet in slaagt om een nieuwe regering voor te stellen, worden er vervroegde verkiezingen uitgeschreven.
Vervroegde verkiezingen vinden plaats binnen 40 dagen na het aftreden van de regering.
De nieuwe regering wordt gevormd door de partij of partijen die in de Tweede Kamer de meeste zetels hebben behaald.