In Nederland ben je leerplichtig van je vijfde tot je zestien jaar. Dit betekent dat je verplicht bent om naar school te gaan. De leerplicht stopt in principe bij zestien jaar, maar niet gelijk op de 16e verjaardag. Een jongere moet het schooljaar waarin hij of zij zestien jaar wordt gewoon afmaken.
Jongeren tussen de zestien en achttien jaar zonder startkwalificatie zijn kwalificatieplichtig. Dit betekent dat zij verplicht zijn onderwijs te volgen tot ze een startkwalificatie hebben behaald. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Dus, als je vandaag 10 jaar oud bent, ben je leerplichtig tot en met het schooljaar waarin je zestien jaar wordt. Als je vandaag 16 jaar oud bent, ben je kwalificatieplichtig tot en met het schooljaar waarin je achttien jaar wordt.
Er zijn een aantal uitzonderingen op de leerplicht en kwalificatieplicht. Zo kun je bijvoorbeeld vrijstelling krijgen als je een studie volgt in het buitenland, of als je een medische reden hebt.
De leerplicht en kwalificatieplicht zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland een goede opleiding krijgt. Een goede opleiding is belangrijk voor je toekomst, omdat het je kansen op een baan en een goede levensstandaard vergroot.