Geef Me ‘N Graanhalm Voor Ik Akelig Word is een opvallende titel voor een Nederlandse film die in 1986 werd uitgebracht. De film, geregisseerd door Frans Weisz, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gerben Hellinga.
Het verhaal speelt zich af in de jaren 30 en gaat over de jonge boerenzoon Jan (gespeeld door Rik van Uffelen) die opgroeit in een arm gezin op het platteland. Jan droomt ervan om ooit een succesvolle boer te worden, maar wordt tegengewerkt door zijn vader (gespeeld door Huib Rooymans) die vasthoudt aan traditionele methoden en geen verandering wil.
Jan besluit op zoek te gaan naar een nieuwe manier van boeren en reist af naar de stad. Daar ontmoet hij de jonge, ambitieuze landbouwingenieur Marie (gespeeld door Renée Soutendijk) die hem introduceert bij een groep vooruitstrevende boeren die experimenteren met nieuwe landbouwmethoden.
Deze groep boeren wordt echter tegengewerkt door de gevestigde orde, die vasthoudt aan ouderwetse tradities en geen ruimte ziet voor vernieuwing. Jan en Marie worden verliefd en zetten zich samen in om de boeren te helpen en de traditionele denkwijzen te doorbreken.
Geef Me ‘N Graanhalm Voor Ik Akelig Word is een film die de strijd tussen traditie en vernieuwing laat zien. Het thema van de film is relevant voor zowel de jaren 30 als de hedendaagse maatschappij, waarin duurzaamheid en innovatie belangrijke onderwerpen zijn.
De film werd goed ontvangen door critici en het publiek. Het acteerwerk van Rik van Uffelen en Renée Soutendijk werd geprezen en de regie van Frans Weisz werd als meeslepend ervaren. Geef Me ‘N Graanhalm Voor Ik Akelig Word ontving verschillende prijzen, waaronder een Gouden Kalf voor Beste Film op het Nederlands Film Festival.
De film is een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen, liefde en de wil om te veranderen. Het laat zien dat het soms nodig is om tegen de stroom in te gaan en vast te houden aan je eigen visie, zelfs als anderen je tegenspreken.
Geef Me ‘N Graanhalm Voor Ik Akelig Word is een klassieker in de Nederlandse filmgeschiedenis en verdient het om herontdekt te worden. Het is een film die niet alleen vermaakt, maar ook aanzet tot nadenken over belangrijke maatschappelijke thema’s.