De Algemene Ouderdomswet, ook wel bekend als AOW, is een basispensioenregeling in Nederland. Het is bedoeld om mensen vanaf een bepaalde leeftijd te voorzien van een basisinkomen. De hoogte van de AOW is afhankelijk van verschillende factoren.
Bedragen AOW
De hoogte van de AOW-uitkering wordt jaarlijks vastgesteld en is gebaseerd op het wettelijk minimumloon. Er zijn echter verschillende bedragen, afhankelijk van de leefsituatie van de AOW-gerechtigde:
Alleenstaande
Als je alleenstaand bent en de AOW-leeftijd hebt bereikt, ontvang je een vast bedrag aan AOW. Dit bedrag is hoger dan wanneer je een partner hebt.
Gehuwden of samenwonenden
Als je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont met een partner die ook de AOW-leeftijd heeft bereikt, ontvang je een lagere AOW-uitkering dan alleenstaanden.
Anw-uitkering
Naast de AOW kan er ook recht zijn op een Anw-uitkering. Dit is een nabestaandenuitkering die wordt verstrekt aan mensen die een partner hebben verloren en niet voldoende inkomen hebben. De hoogte van de Anw-uitkering kan variëren.
Bijdrage AOW
De AOW-uitkering wordt gefinancierd door de overheid. Werknemers en werkgevers betalen gezamenlijk premies om de AOW te financieren. Daarnaast betaalt de overheid ook een bijdrage vanuit de algemene middelen.
Opbouw AOW
Om recht te hebben op een volledige AOW-uitkering, moet je in Nederland wonen of werken. Je bouwt AOW-rechten op vanaf het moment dat je 15 jaar bent. Voor elk jaar dat je in Nederland woont of werkt, bouw je 2% AOW-rechten op. Dit betekent dat je na 50 jaar in Nederland te hebben gewoond of gewerkt, recht hebt op een volledige AOW-uitkering.
De hoogte van de AOW kan jaarlijks worden aangepast. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en wijzigingen in de AOW-regeling.