“Meneer van Dalen wacht op antwoord” is een ezelsbruggetje om de volgorde van rekenkundige bewerkingen te onthouden. Het is een acroniem voor:
- Machtersverheffen
- Vermenigvuldiging
- Delen
- Worteltrekken
- Optelling
- Aftrekking
De volgorde is als volgt:
- Haakjes wegwerken
- Machtsverheffen en worteltrekken
- Vermenigvuldigen en delen
- Optellen en aftrekken
In de regel wordt “Meneer van Dalen wacht op antwoord” nog steeds gebruikt om de volgorde van bewerkingen te onthouden. Het is echter belangrijk om te weten dat dit ezelsbruggetje niet altijd correct is. In sommige gevallen is de volgorde van bewerkingen afhankelijk van de context.
Een voorbeeld hiervan is de volgende rekenopdracht:
(7 - 1) * 2
Volgens “Meneer van Dalen wacht op antwoord” zou het antwoord 10 zijn. Echter, in deze opdracht wordt het aftrekken uitgevoerd voordat het vermenigvuldigen. Het juiste antwoord is dus 6.
In dit geval is de volgorde van bewerkingen afhankelijk van de notatie. De haakjes geven aan dat het aftrekken eerst moet worden uitgevoerd.
Een ander voorbeeld is de volgende rekenopdracht:
2 ^ (4 + 1)
Volgens “Meneer van Dalen wacht op antwoord” zou het antwoord 16 zijn. Echter, in deze opdracht wordt het optellen uitgevoerd voordat het machtsverheffen. Het juiste antwoord is dus 32.
In dit geval is de volgorde van bewerkingen afhankelijk van de manier waarop machtsverheffen wordt genoteerd. De notatie met een exponent geeft aan dat het optellen eerst moet worden uitgevoerd.
In het algemeen is het dus belangrijk om bij het oplossen van rekenopgaven goed op de context te letten. Als er sprake is van haakjes, dan moeten deze eerst worden weggewerkt. Vervolgens worden de machtsverheffen en worteltrekken uitgevoerd. Daarna worden de vermenigvuldiging en deling uitgevoerd. Tot slot worden de optelling en aftrekking uitgevoerd.
“Meneer van Dalen wacht op antwoord” is een handig ezelsbruggetje om de volgorde van bewerkingen te onthouden. Het is echter belangrijk om te weten dat dit ezelsbruggetje niet altijd correct is. In sommige gevallen is de volgorde van bewerkingen afhankelijk van de context.