De omstreden smaakversterker die veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt is mononatriumglutamaat (MSG), ook wel bekend als vetsin of E621. MSG is een zout van het aminozuur glutamaat en wordt gebruikt om de umami-smaak in voedsel te versterken.
Umami is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zout, zuur en bitter. Het wordt vaak omschreven als een hartige, vleesachtige smaak. MSG wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken om deze umami-smaak te versterken. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan soepen, sauzen, vleesgerechten en snacks.
MSG is een veilige stof die door de FDA is goedgekeurd. Er zijn echter enkele mensen die beweren dat MSG bij hen hoofdpijn, misselijkheid of andere symptomen kan veroorzaken. Deze klachten worden ook wel het Chinese restaurantsyndroom genoemd. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat MSG deze klachten veroorzaakt.
Ondanks de controverse is MSG een populaire smaakversterker in de Aziatische keuken. Het wordt gebruikt om voedsel lekkerder en smaakvoller te maken.
Hier zijn enkele voorbeelden van Aziatische gerechten waarin MSG wordt gebruikt:
- Soepen en bouillons, zoals ramen, pho en tom yum goong
- Sauzen, zoals sojasaus, teriyakisaus en chilisaus
- Vleesgerechten, zoals gebakken kip, gegrilde tofu en stoofvlees
- Snacks, zoals chips, noedels en popcorn
In Nederland is MSG een toegevoegde stof die in de ingrediëntenlijst moet worden vermeld. Het wordt meestal vermeld als “smaakversterker: E621”.