Gluten zitten in producten van tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Deze granen bevatten een eiwitcomplex dat bestaat uit twee eiwitten: glutenine en gliadine. Deze eiwitten binden aan elkaar en vormen een netwerk dat het brood zijn typische structuur en elasticiteit geeft.
Producten die van deze granen gemaakt zijn, bevatten dus ook gluten. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende producten met gluten:
- Brood, beschuit, crackers, gebak, koek, pasta
- Vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen, ijs
- Bier, whisky, wijn
- Kruiden, specerijen, sojasaus
- Medicijnen
Haver is van nature glutenvrij, maar wordt vaak verwerkt in dezelfde faciliteiten als tarwe, waardoor er sporen van gluten in kunnen zitten. Havermeel dat speciaal voor glutenvrije consumptie is geproduceerd, is echter wel glutenvrij.
Glutenvrij zijn onder andere:
- Producten die gemaakt zijn van rijst, maïs, quinoa, boekweit, soja, tapioca, aardappelen, kokosnoot, amandelen, noten en zaden
- Vlees, vis, eieren, zuivel, fruit, groenten
Mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door gluten, moeten een glutenvrij dieet volgen. Gluten kan bij deze mensen een ontsteking van de dunne darm veroorzaken, met klachten als diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.
Om te weten of een product gluten bevat, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst goed te lezen. In Nederland is het wettelijk verplicht om alle allergenen, waaronder gluten, duidelijk te vermelden in de ingrediëntenlijst. Gluten worden in de ingrediëntenlijst altijd in hoofdletters of dikgedrukt vermeld.