De spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken lijkt op de tocht. De wet, die gemeenten verplicht asielzoekers op te nemen, werd op 14 december 2023 aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren, maar dat lijkt nu onzeker.
De VVD, de grootste partij in de Eerste Kamer, wil de spreidingswet voorlopig uitstellen. Dit tot grote verbazing van veel andere partijen, waaronder de coalitiepartijen D66 en CDA. De VVD vindt dat de wet nog niet voldoende is afgestemd met gemeenten en dat er meer duidelijkheid moet komen over de financiële compensatie voor gemeenten die asielzoekers opnemen.
Als de VVD haar zin krijgt, dan wordt de spreidingswet waarschijnlijk niet ingevoerd. Dit zou een grote nederlaag zijn voor Van der Burg, die de wet als een belangrijk onderdeel van zijn asielbeleid ziet.
De spreidingswet is omstreden. Voorstanders van de wet vinden dat het nodig is om asielzoekers beter over het land te spreiden. Dit zou de druk op de asielopvang in Ter Apel en andere grote steden verminderen. Tegenstanders van de wet vinden dat het een inbreuk is op de autonomie van gemeenten. Zij vinden dat gemeenten zelf moeten kunnen bepalen of ze asielzoekers willen opnemen.
Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn als de spreidingswet niet wordt ingevoerd. Mogelijk zullen er meer asielzoekers in Ter Apel en andere grote steden blijven zitten. Dit zou de problemen in deze asielopvanglocaties verder kunnen verergeren.