Karel de Grote, koning der Franken, was een machtige en invloedrijke heerser. Hij regeerde over een groot deel van Europa, en zijn rijk strekte zich uit van de Atlantische Oceaan tot de Donau. Karel de Grote was ook een fervent aanhanger van het christendom, en hij deed veel om het christendom te verspreiden in zijn rijk.
In 785 vaardigde Karel de Grote een decreet uit waarin het cremeren van overledenen werd verboden. Dit decreet werd uitgevaardigd tijdens het concilie van Paderborn, een kerkelijk concilie dat Karel de Grote in die stad belegde. Het doel van het decreet was om de verspreiding van het christendom te bevorderen. Cremeren was in die tijd een heidense praktijk, en Karel de Grote wilde dat zijn onderdanen christenen zouden worden.
Het decreet van Karel de Grote had een langdurige invloed op de uitvaartpraktijken in Europa. Begraven werd de norm, en crematie werd pas weer in de 19e eeuw populair.
De impact van het verbod op crematie
Het verbod op crematie door Karel de Grote had een aantal belangrijke gevolgen. Ten eerste, zorgde het ervoor dat begraven de dominante uitvaartpraktijk werd in Europa. Dit had een grote impact op de manier waarop mensen met de dood omgingen. Begraven werd gezien als een meer christelijke manier om met de dood om te gaan, en het leidde tot de ontwikkeling van nieuwe uitvaartrituelen en tradities.
Ten tweede, maakte het verbod op crematie het moeilijker voor heidense gemeenschappen om hun religieuze overtuigingen te behouden. Cremeren was een belangrijk onderdeel van veel heidense religies, en het verbod op crematie maakte het voor heidense gemeenschappen moeilijker om hun religieuze praktijken voort te zetten.
Ten slotte, had het verbod op crematie ook een impact op de manier waarop mensen over de dood dachten. Het verbod maakte de dood een meer definitief einde, en het leidde tot de ontwikkeling van nieuwe ideeën over de dood en het hiernamaals.
Crematie in de 19e eeuw
In de 19e eeuw begon crematie weer populair te worden in Europa. Dit was het gevolg van een aantal factoren, waaronder de toenemende secularisatie, de groeiende interesse in hygiëne en de ontwikkeling van nieuwe crematietechnieken.
In Nederland werd de eerste crematie in 1874 uitgevoerd. De crematie vond plaats in het crematorium van de Vereniging tot Bevordering der Lijkverbranding in Amsterdam. In de jaren die volgden, werden er steeds meer crematoria geopend in Nederland. In 2023 wordt ongeveer 60% van de overledenen in Nederland gecremeerd.