Ja, dit is correct. Volgens gegevens van TNO bevat de lucht in alle Nederlandse gemeenten te veel fijnstof. Fijnstof is een mengsel van kleine, zwevende deeltjes in de lucht. Deze deeltjes kunnen afkomstig zijn van verkeer, industrie, landbouw of huishoudens.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de concentratie fijnstof in de lucht te beperken tot maximaal 15 microgram per vierkante meter lucht. In Nederland wordt deze grenswaarde echter regelmatig overschreden. In 2022 was de gemiddelde concentratie fijnstof in Nederland 22 microgram per vierkante meter lucht.
De gemeente met de schoonste lucht in Nederland is Vlieland. Daar is de concentratie fijnstof het laagst, namelijk 39 dagen per jaar. In de gemeente Amsterdam is de concentratie fijnstof het hoogst, namelijk 124 dagen per jaar.
Fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan leiden tot longziekten, hart- en vaatziekten en kanker. Ook kan het de ontwikkeling van kinderen belemmeren.
De Nederlandse overheid werkt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de uitstoot van fijnstof te verminderen, zoals het schoner maken van auto’s, het verminderen van de uitstoot van industrie en het gebruik van schonere energie.
Het is echter nog onduidelijk wanneer de luchtkwaliteit in Nederland aan de advieswaarden van de WHO zal voldoen.