Laxeermiddel is een medicijn dat gebruikt wordt om constipatie te behandelen. Het werkingsmechanisme omvat het verzachten van de ontlasting, waardoor het makkelijker door het lichaam kan worden uitgescheiden. Er zijn veel soorten laxeermiddelen, waaronder bulkvormende laxeermiddelen, zoutlaxeermiddelen, stimulerende laxeermiddelen en osmotische laxeermiddelen. Elk van deze typen heeft een licht verschillende werking, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: het vergemakkelijken van de stoelgang. Het is belangrijk om gedurende het gebruik van laxeermiddelen voldoende gehydrateerd te blijven.
Soorten Laxeermiddelen | Werking |
---|---|
Bulkvormende Laxeermiddelen | Verhoogt het volume van de ontlasting |
Zoutlaxeermiddelen | Stimuleert de darmen om meer water op te nemen |
Stimulerende Laxeermiddelen | Stimuleert darmspieren om samentrekken |
Osmotische Laxeermiddelen | Verhoogt de hoeveelheid water in de darmen |
Laxeermiddel is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om de stoelgang te bevorderen. Het wordt gebruikt bij verstopping, ofwel obstipatie. Verstopping is een aandoening waarbij de ontlasting hard en droog is en moeilijk of onmogelijk te passeren is.
Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, die elk op een andere manier werken. De meest voorkomende soorten zijn:
- Osmotische laxeermiddelen trekken vocht aan in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker te passeren is. Voorbeelden van osmotische laxeermiddelen zijn lactulose, macrogol en magnesiumzouten.
- Stimulerende laxeermiddelen werken door de darmbewegingen te stimuleren. Voorbeelden van stimulerende laxeermiddelen zijn bisacodyl, sennosiden en natriumpicosulfaat.
- Bulkvormende laxeermiddelen nemen water op in de darmen, waardoor de ontlasting groter en zachter wordt. Voorbeelden van bulkvormende laxeermiddelen zijn psylliumvezels en methylcellulose.
Laxeermiddelen zijn verkrijgbaar zonder recept bij de drogist of apotheek. Het is belangrijk om laxeermiddelen alleen te gebruiken als je echt verstopt bent. Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot bijwerkingen, zoals uitdroging, krampen en diarree.
Hoe lang duurt het voordat een laxeermiddel werkt?
De werking van een laxeermiddel hangt af van het type laxeermiddel en de dosering. Osmotische laxeermiddelen werken meestal binnen 24 uur. Stimulerende laxeermiddelen werken meestal binnen 6 tot 12 uur. Bulkvormende laxeermiddelen werken meestal binnen 24 tot 48 uur.
Hoe gebruik ik laxeermiddel?
Lees altijd de bijsluiter voordat je laxeermiddel gebruikt. Volg de instructies op de verpakking om de juiste dosering te gebruiken.
Wanneer moet ik niet aan laxeermiddelen?
Gebruik laxeermiddelen niet als je:
- zwanger of borstvoeding geeft
- een obstructie in je darmen hebt
- een inflammatoire darmziekte hebt
- een hart- of vaatziekte hebt
- een nierziekte hebt
Bijwerkingen van laxeermiddelen
Laxeermiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken, zoals:
- buikpijn
- krampen
- diarree
- uitdroging
- elektrolytophoping
Als je last krijgt van bijwerkingen, stop dan met het gebruik van laxeermiddelen en raadpleeg een arts.