Wat er met oproepkrachten gebeurt als er een troep van wordt gemaakt, hangt af van de situatie. In het algemeen zijn er twee mogelijkheden:
- De oproepkracht wordt niet meer gevraagd. Dit is de meest voorkomende reactie. Als een oproepkracht eenmaal heeft laten zien dat hij of zij niet goed werk kan leveren, is het voor een werkgever niet aantrekkelijk om deze persoon nogmaals in te huren.
- De oproepkracht krijgt een waarschuwing. In sommige gevallen kan een werkgever ervoor kiezen om een oproepkracht eerst een waarschuwing te geven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de oproepkracht een fout heeft gemaakt die niet onherstelbaar is. De waarschuwing is bedoeld om de oproepkracht aan te sporen om zijn of haar werk in de toekomst beter te doen.
In het geval van een oproepkracht die in Sanaa, Jemen werkt, zijn er nog een aantal andere factoren die een rol kunnen spelen. Zo kan het zijn dat de oproepkracht niet goed is geïnformeerd over de verwachtingen van de werkgever. In dat geval kan het helpen om de oproepkracht te trainen of om duidelijkere instructies te geven.
Als de oproepkracht echter bewust een troep maakt, dan is het waarschijnlijk dat de werkgever deze persoon niet meer zal vragen. In dit geval is het belangrijk om de oproepkracht duidelijk te maken waarom hij of zij is ontslagen. Dit kan helpen om te voorkomen dat de oproepkracht in de toekomst hetzelfde gedrag vertoont.
Hieronder zijn een aantal specifieke voorbeelden van wat er met oproepkrachten kan gebeuren als er een troep van wordt gemaakt:
- Een oproepkracht die een product beschadigt, kan worden gevraagd om de kosten van het product te vergoeden.
- Een oproepkracht die een klant beledigt, kan worden gevraagd om zich te verontschuldigen aan de klant.
- Een oproepkracht die niet op tijd komt, kan worden gevraagd om de verloren tijd in te halen.
In het geval van een oproepkracht die een troep maakt in een gevaarlijke situatie, kan het zelfs tot een ontslag leiden.