De term “niet menstruerend” wordt gebruikt om vrouwen en meisjes te beschrijven die niet ongesteld worden. Dit kan om verschillende redenen zijn, waaronder:
- Zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak van het niet menstrueren is zwangerschap. Als een vrouw zwanger is, stopt haar menstruatiecyclus.
- Borstvoeding. Borstvoeding kan ook de menstruatiecyclus verstoren. Het hormoon prolactine, dat wordt geproduceerd tijdens de borstvoeding, kan de eisprong en de menstruatie remmen.
- Anticonceptie. Sommige vormen van anticonceptie, zoals de pil, het spiraaltje en het implantaat, kunnen de menstruatiecyclus ook verstoren.
- Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, antipsychotica en chemotherapie, kunnen ook de menstruatiecyclus verstoren.
- Hormonale aandoeningen. Hormonale aandoeningen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en hypothyreoïdie, kunnen ook de menstruatiecyclus verstoren.
- Leeftijd. Na de menopauze, die meestal rond de leeftijd van 50 jaar begint, stopt de menstruatiecyclus.
Als een vrouw of meisje langer dan 3 maanden niet ongesteld is, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.
In het geval van een vrouw die niet zwanger is, kan het niet menstrueren verschillende gevolgen hebben. Het kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, een verhoogd risico op osteoporose en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en de mentale gezondheid.
Er zijn verschillende dingen die een vrouw of meisje kan doen om haar menstruatiecyclus te reguleren. Als de oorzaak van het niet menstrueren bekend is, kan de oorzaak worden aangepakt. Als de oorzaak onbekend is, kunnen er medicijnen of andere behandelingen worden geprobeerd.
In sommige gevallen kan het niet menstrueren een blijvende aandoening zijn. In dat geval is het belangrijk om te leren omgaan met de gevolgen van het niet menstrueren.