Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. De bacterie maakt een gifstof aan, waardoor hoestbuien ontstaan.
De symptomen van kinkhoest beginnen vaak met een verkoudheid, gevolgd door hoestbuien. De hoestbuien zijn meestal ’s nachts het ergst. De persoon hoest zo hard dat hij of zij blauw kan worden en er kan zelfs braken optreden. De hoestbuien kunnen weken of zelfs maanden aanhouden.
Kinkhoest kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking, hersenschade en zelfs de dood. Vooral baby’s en jonge kinderen lopen het risico op complicaties.
Kinkhoest wordt overgedragen door druppeltjes die vrijkomen bij hoesten, niezen of praten. De druppeltjes kunnen in de lucht blijven hangen en in de longen van andere mensen terechtkomen.
Er is geen specifieke behandeling voor kinkhoest. De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen. Antibiotica kunnen worden gegeven om de duur van de ziekte te verkorten.
Vaccinatie is de beste manier om kinkhoest te voorkomen. In Nederland krijgen baby’s vanaf de leeftijd van 6 weken een vaccinatie tegen kinkhoest. Deze vaccinatie wordt herhaald op de leeftijd van 12 weken, 14 maanden en 4 jaar.
De volgende maatregelen kunnen helpen om kinkhoest te voorkomen:
- Was regelmatig uw handen met water en zeep.
- Blijf thuis als u ziek bent.
- Dek uw mond en neus af als u hoest of niest.
Als u denkt dat u of iemand in uw omgeving kinkhoest heeft, neem dan contact op met uw huisarts.