De Nobelprijs voor de Economie is een van de vijf Nobelprijzen die jaarlijks worden toegekend door de Nobelstichting in Stockholm, Zweden. De prijs wordt toegekend aan “de persoon die het meest uitzonderlijke werk heeft verricht op het gebied van economie”. De prijs werd voor het eerst toegekend in 1969 aan Ragnar Frisch en Jan Tinbergen.
De Nobelprijs voor de Economie is een van de meest prestigieuze prijzen in de wereld en wordt beschouwd als de hoogste onderscheiding die een econoom kan krijgen. De prijs bestaat uit een medaille, een diploma en een geldbedrag van 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 1 miljoen euro).
De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie wordt gekozen door een comité van vijf economen, benoemd door de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. Het comité vergadert in het geheim en maakt zijn beslissing bekend op 10 oktober, de sterfdag van Alfred Nobel.
2023 Nobelprijs voor de Economie
De Nobelprijs voor de Economie van 2023 werd toegekend aan Claudia Goldin, een Amerikaanse arbeidsmarkteconoom en historica aan de Harvard-universiteit. Goldin ontving de prijs voor haar baanbrekend werk over vrouwen op de arbeidsmarkt, inkomensongelijkheid en de genderkloof in lonen.
Goldin’s onderzoek heeft aangetoond dat de genderkloof in lonen niet alleen te wijten is aan verschillen in opleiding en beroepskeuze, maar ook aan factoren zoals het gezinsleven en de arbeidsmarktdiscriminatie. Haar werk heeft bijgedragen aan een beter begrip van de oorzaken van de genderkloof en heeft geleid tot nieuwe beleidsmaatregelen om de kloof te verkleinen.
Goldin is de derde vrouw die de Nobelprijs voor de Economie wint. De twee andere vrouwen zijn Elinor Ostrom (2009) en Esther Duflo (2019).