Het enige zoogdier dat eieren legt is het vogelbekdier. Het vogelbekdier is een waterminnend zoogdier dat in Oost-Australië en Tasmanië voorkomt. Het is het enige nog levende lid van de familie vogelbekdieren (Ornithorhynchidae) en de onderorde vogelbekdierachtigen (Platypoda), waarvan wel enkele fossiele soorten bekend zijn.
Het vogelbekdier is ongeveer 60 centimeter lang en heeft een opvallende snavel, een cilindrisch gevormd lichaam, een dikke, losse huid en een brede, platte staart. De staart is dun behaard en aan de onderzijde vaak kaal. De poten zijn kort en hebben vijf tenen.
Het vrouwtje legt één tot drie eieren, die ongeveer 11 millimeter lang en 10 millimeter breed zijn. De eieren zijn witachtig of lichtblauw van kleur. Het vrouwtje broedt de eieren ongeveer tien dagen uit. Na het uitkomen voedt het vrouwtje de jongen met melk, die door klieren in haar buik wordt geproduceerd.
Het vogelbekdier is een carnivoor en eet voornamelijk kleine waterdieren, zoals kreeften, insecten en wormen. Het dier is een goede zwemmer en kan tot wel 20 minuten onder water blijven.
Het vogelbekdier is een kwetsbare diersoort en staat op de Rode Lijst van de IUCN. De belangrijkste bedreigingen voor het vogelbekdier zijn habitatverlies, vervuiling en predatie door roofdieren, zoals vossen en honden.