GroenLinks-PvdA en de SP zijn beide linkse partijen die zich inzetten voor een rechtvaardige en duurzame samenleving. Ze hebben een aantal belangrijke overeenkomsten, waaronder:
- Een sterke sociale zekerheid: GroenLinks-PvdA en de SP willen de armoede aanpakken en de bestaanszekerheid voor iedereen vergroten. Ze willen de marktwerking uit de zorg halen en het minimumloon fors verhogen.
- Een duurzame economie: GroenLinks-PvdA en de SP willen de klimaatcrisis aanpakken en een duurzame economie creëren. Ze willen investeren in schone energie, de verduurzaming van woningen en bedrijven en het openbaar vervoer.
- Een meer rechtvaardige samenleving: GroenLinks-PvdA en de SP willen ongelijkheid verminderen en de kansen voor iedereen vergroten. Ze willen investeren in onderwijs, kinderopvang en de arbeidsmarkt.
Op deze terreinen werken de partijen al jarenlang samen, zowel op lokaal, provinciaal als landelijk niveau. In de Tweede Kamer vormden GroenLinks en de SP in het kabinet-Rutte III een gedoogconstructie.
Er zijn ook enkele verschillen tussen de partijen. Zo is GroenLinks meer progressief op sociaaleconomisch gebied, terwijl de SP meer traditioneel sociaaldemocratisch is. GroenLinks is ook meer pro-Europese, terwijl de SP eurosceptischer is.
Over het algemeen zijn GroenLinks-PvdA en de SP echter twee partijen die veel overeenkomsten hebben en die samen kunnen werken aan een progressieve en duurzame samenleving.
Hieronder zijn enkele specifieke voorbeelden van hoe de partijen samenwerken:
- In de gemeenteraad van Amsterdam vormen GroenLinks en de SP samen een coalitie.
- In de provincie Utrecht vormen GroenLinks en de SP samen een college.
- Op landelijk niveau hebben GroenLinks en de SP samen een gezamenlijk verkiezingsprogramma opgesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.
Deze samenwerking is belangrijk om de linkse stem in Nederland te versterken en om de linkse agenda te realiseren.