Gedogen is een beleid waarbij een bestuursorgaan, zoals een gemeente of de politie, afziet van het handhaven van een bepaalde wet of regel. Dit betekent dat een bepaalde handeling die in strijd is met de wet, toch niet wordt vervolgd.
Er zijn verschillende redenen waarom een bestuursorgaan tot gedogen kan besluiten. Een reden kan zijn dat het bestuursorgaan vindt dat de wet of regel onredelijk is of niet haalbaar is. Een andere reden kan zijn dat het bestuursorgaan wil voorkomen dat er meer problemen ontstaan als de wet of regel wel wordt gehandhaafd.
Een voorbeeld van gedogen is het gedoogbeleid voor softdrugs in Nederland. De Opiumwet verbiedt de verkoop van softdrugs, maar de politie en justitie vervolgen coffeeshops die zich aan bepaalde voorwaarden houden niet. Deze voorwaarden zijn onder andere dat coffeeshops niet meer dan 5 gram softdrugs per dag per persoon mogen verkopen, dat er geen harddrugs mogen worden verkocht en dat er geen minderjarigen mogen worden toegelaten.
Gedogen is een controversieel onderwerp. Voorstanders van gedogen vinden dat het een manier is om de problemen die gepaard gaan met drugsgebruik te verminderen. Tegenstanders vinden dat gedogen in strijd is met de wet en dat het het gebruik van drugs in de hand werkt.
In Nederland is gedogen al sinds de jaren 70 een belangrijk onderdeel van het drugsbeleid. Het gedoogbeleid voor softdrugs is in 1976 ingevoerd en is sindsdien verschillende keren aangepast.