11 raadselachtige trek:
- De Groenlandse walvis reist elke winter 10.000 kilometer van de kust van Groenland naar de Golf van Mexico. Waarom ze dit doen, is nog niet duidelijk. Sommige wetenschappers denken dat ze op zoek gaan naar voedsel, andere denken dat het om het vinden van een geschikte plek om te paren gaat.
- De Europese ijsvogel reist elke winter 1.000 kilometer van Scandinavië naar Spanje. Ook hier is het niet duidelijk waarom ze dit doen. Sommige wetenschappers denken dat ze op zoek gaan naar warmere temperaturen, andere denken dat het om het vinden van een geschikte plek om te overwinteren gaat.
- De trek van de monarchvlinder is een van de meest indrukwekkende trekbewegingen ter wereld. Monarchvlinders uit het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada trekken elk jaar 4.000 kilometer naar Mexico. De route die ze volgen is exact dezelfde, jaar na jaar.
- De trek van de Afrikaanse olifant is een van de langste trekbewegingen van alle zoogdieren. Afrikaanse olifanten uit Oost-Afrika trekken elke droge tijd 2.000 kilometer naar waterbronnen. De route die ze volgen is vaak honderden kilometers lang.
- De trek van de Caribische flamingo is een van de meest spectaculaire trekbewegingen in de wereld. Caribische flamingo’s uit Florida en Mexico trekken elk jaar 1.000 kilometer naar Cuba. De route die ze volgen is vaak over zee, en ze moeten sterke stormen trotseren.
- De trek van de noordse stormvogel is een van de langste trekbewegingen van alle vogels. Noordse stormvogels uit Groenland en IJsland trekken elk jaar 10.000 kilometer naar de zuidpool. De route die ze volgen is vaak over zee, en ze moeten sterke stormen trotseren.
- De trek van de noordse bultrug is een van de meest mysterieuze trekbewegingen. Noordse bultruggen uit de Noord-Atlantische Oceaan trekken elk jaar naar de Zuid-Atlantische Oceaan. De route die ze volgen is vaak onbekend, en het is niet duidelijk waarom ze dit doen.
- De trek van de bruine beer is een van de meest onvoorspelbare trekbewegingen. Bruine beren uit het noorden van Europa en Azië trekken elk jaar naar warmere gebieden. De route die ze volgen is vaak afhankelijk van het weer en de voedselvoorziening.
- De trek van de zeeschildpad is een van de meest indrukwekkende trekbewegingen van alle reptielen. Zeeschildpadden uit de hele wereld trekken elk jaar naar hun geboortestrand om te paren en eieren te leggen. De route die ze volgen is vaak exact dezelfde, jaar na jaar.
Dit zijn slechts enkele van de vele raadselachtige trekbewegingen die in de natuur te vinden zijn. Wetenschappers zijn nog steeds bezig om deze bewegingen te begrijpen, maar het is duidelijk dat ze een complex en fascinerend fenomeen zijn.