Watervergiftiging is een zeldzame maar ernstige aandoening die kan optreden wanneer iemand grote hoeveelheden water inneemt in een kort tijdsbestek. De verhouding water en natrium is dan uit balans: er is heel veel water aanwezig in het lichaam en weinig natrium (zout).
Natrium is een belangrijk mineraal dat helpt om het watergehalte in het lichaam te reguleren. Wanneer er te veel water in het lichaam is, wordt het natrium verdund. Dit kan leiden tot een afname van de bloeddruk, een verstoring van de elektrolytenbalans en een hersenoedeem.
De symptomen van watervergiftiging kunnen variëren van mild tot ernstig. Milde symptomen zijn onder andere:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Braken
- Verwardheid
Ernstige symptomen zijn onder andere:
- Bewustzijnsverlies
- Krampen
- Seizures
- Coma
In ernstige gevallen kan watervergiftiging fataal zijn.
De meest voorkomende oorzaak van watervergiftiging is het drinken van grote hoeveelheden water tijdens een korte periode. Dit kan gebeuren bij:
- Detoxdiëten
- Vasten
- Extreme lichamelijke inspanning
- XTC-gebruik
Andere mogelijke oorzaken van watervergiftiging zijn:
- Nierfalen
- Diabetes insipidus
- Overdosis diuretica
Er is geen specifieke behandeling voor watervergiftiging. De behandeling richt zich op het verlagen van de waterinname en het verhogen van de natriuminname. Dit kan worden gedaan door:
- De persoon te laten braken
- De persoon een zoutoplossing te geven
- De persoon te laten dialyseren
Om watervergiftiging te voorkomen, is het belangrijk om niet te veel water te drinken. Volwassenen hebben gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Dit is voldoende om het lichaam te hydrateren en oververhitting te voorkomen.
Als je XTC gebruikt, is het belangrijk om niet te veel water te drinken. XTC kan ervoor zorgen dat je nieren minder water uitscheiden. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden water te drinken.