Een Frans overzees departement (département d’outre-mer, DOM) is een overzeese gebiedsdeel van Frankrijk met dezelfde status als een departement in het Franse vasteland. DOM’s zijn volledig geïntegreerd in de Franse staat en zijn vertegenwoordigd in het Franse parlement en de Europese Unie.
Er zijn vijf Franse overzeese departementen:
- Guadeloupe
- Martinique
- Frans-Guyana
- Réunion
- Mayotte
DOM’s hebben een eigen bestuur, maar zijn ook onderworpen aan de Franse wetgeving. Ze hebben hun eigen prefect, die de vertegenwoordiger van de Franse regering is, en hun eigen gemeenteraad.
De inwoners van DOM’s zijn Franse staatsburgers en hebben dezelfde rechten en plichten als inwoners van het Franse vasteland. Ze hebben ook het recht om te stemmen in Franse verkiezingen.
DOM’s spelen een belangrijke rol in de Franse economie. Ze zijn belangrijke producenten van landbouwproducten, zoals bananen en suikerriet, en ze zijn ook belangrijke toeristische bestemmingen.
Toekomst
De toekomst van de Franse overzeese departementen is een onderwerp van discussie. Sommigen beweren dat ze uiteindelijk onafhankelijk zouden moeten worden, terwijl anderen beweren dat ze een integraal onderdeel van Frankrijk moeten blijven.
De Franse regering heeft zich tot nu toe gecommitteerd aan het behoud van de Franse overzeese departementen. In 2018 werd een nieuwe wet aangenomen die de rechten en plichten van de inwoners van DOM’s versterkte.
Trivia
- De Franse overzeese departementen zijn de enige overzeese gebiedsdelen van Frankrijk die het recht hebben om vertegenwoordigers te sturen naar het Franse parlement.
- Guadeloupe, Martinique en Frans-Guyana zijn gelegen in het Caribisch gebied. Réunion is gelegen in de Indische Oceaan. Mayotte is gelegen in de Indische Oceaan, maar is pas in 2011 een overzees departement geworden.
- De inwoners van de Franse overzeese departementen hebben het recht om te stemmen in Franse verkiezingen, zowel in de lokale verkiezingen als in de nationale verkiezingen.