De tweestatenoplossing is een voorgesteld vredesplan voor het Israëlisch-Palestijns conflict, waarin twee onafhankelijke staten, Israël en Palestina, naast elkaar zouden bestaan. De twee staten zouden elkaars bestaansrecht erkennen en grenzen vastleggen. Het plan is gebaseerd op het idee dat de enige manier om een duurzame vrede te bereiken is om beide partijen een eigen staat te geven.
De tweestatenoplossing is al tientallen jaren het voorkeursbeleid van de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties, de Europese Unie en de meeste andere landen hebben opgeroepen tot een tweestatenoplossing als de enige manier om een einde te maken aan het conflict.
De tweestatenoplossing is ook populair onder de Israëlische en Palestijnse bevolking. Volgens een peiling uit 2022 steunt 63% van de Israëli’s en 58% van de Palestijnen een tweestatenoplossing.
Ondanks de steun voor een tweestatenoplossing zijn er een aantal obstakels die moeten worden overwonnen voordat een dergelijke oplossing kan worden bereikt. De belangrijkste hindernis is de kwestie van de grenzen. Beide partijen hebben verschillende eisen over waar de grens tussen Israël en Palestina zou moeten liggen. Een andere belangrijke hindernis is de kwestie van de vluchtelingen. Honderdduizenden Palestijnen werden ontheemd tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 en hun nakomelingen wonen nu verspreid over de hele wereld. De vraag is of deze vluchtelingen het recht hebben om terug te keren naar hun huizen in Israël.
Ondanks deze obstakels blijft de tweestatenoplossing de meest haalbare oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. De internationale gemeenschap moet blijven aandringen op een tweestatenoplossing en beide partijen helpen om de obstakels te overwinnen die een dergelijke oplossing in de weg staan.