Raad van State
De Raad van State is een belangrijk orgaan in Nederland dat een adviserende rol vervult in het wetgevingsproces en tevens fungeert als hoogste algemene bestuursrechter. De Raad van State heeft als taak om regering en parlement van juridisch advies te voorzien en te beoordelen of wetten en besluiten in overeenstemming zijn met de Grondwet en andere wetten. Daarnaast behandelt de Raad van State ook geschillen tussen burgers en de overheid.
Raad van State: Adviesorgaan
Als adviesorgaan adviseert de Raad van State de regering en het parlement over wetgeving en bestuurlijke aangelegenheden. Het advies van de Raad van State is van groot belang en wordt meegenomen in de besluitvorming. De Raad van State toetst voorgestelde wetten en besluiten aan de Grondwet en andere geldende wet- en regelgeving. Hierbij kijkt de Raad van State onder andere naar de rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de voorgestelde maatregelen.
Raad van State: Bestuursrechter
Naast haar adviserende rol fungeert de Raad van State ook als hoogste algemene bestuursrechter. Burgers en organisaties kunnen bij de Raad van State in beroep gaan tegen besluiten van de overheid. De Raad van State bekijkt dan of het besluit rechtmatig is genomen en of het in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving. De Raad van State kan een besluit vernietigen, bevestigen of aanpassen.
Raad van State: Geschillenbeslechter
Daarnaast behandelt de Raad van State ook geschillen tussen burgers en de overheid. Hierbij kan gedacht worden aan zaken zoals planschade, onteigening, vergunningen en subsidies. De Raad van State fungeert als hoogste rechter in deze geschillen en doet uitspraak op basis van de geldende wet- en regelgeving. De uitspraken van de Raad van State zijn bindend.