Een ‘miskleun’ is een term die vaak wordt gebruikt in het Nederlands om een vergissing of fout aan te duiden. Het heeft een negatieve connotatie en kan verwijzen naar een verkeerde keuze, een slechte beslissing, of een falen in het presteren van een bepaalde taak. Het woord ‘miskleun’ komt in verschillende contexten voor, zoals in kruiswoordpuzzels, om een hint te geven voor een specifiek woord van zes letters dat synoniem is aan ‘miskleun’.
Het kan blijven variëren, maar één dergelijk voorbeeld van een zesletterwoord kan ‘flater’ zijn. Andere six-letter synoniemen zijn ‘afgang’ en ‘kapitaalblunder’. Deze woorden brengen hetzelfde gevoel over van een fout of mislukking.
De contextuele toepassing van ‘miskleun’ strekt zich uit van dagelijks gebruik tot meer informele situaties. Bijvoorbeeld, in het boek met de titel “Mijn moeder kon zich niet voorstellen dat ik dat kon, miskleun begaan (8)” wordt het woord gebruikt om een personage te beschrijven dat een falende handeling uitvoert.
In breder perspectief, ‘miskleun’ en zijn synoniemen tonen de flexibiliteit van de Nederlandse taal in zijn expressie van mislukking of vergissing.