De Week van de Werkstress is een initiatief van de FNV en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Deze week wordt jaarlijks in de laatste week van november gehouden om aandacht te vragen voor werkstress.
Werkstress is een vorm van psychische overbelasting die kan ontstaan door te veel werk, te hoge werkdruk, te weinig autonomie of te weinig sociale steun op het werk. Werkstress kan leiden tot een aantal klachten, zoals:
- Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid en slaapproblemen
- Emotionele klachten, zoals angst, somberheid en irritatie
- Cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen en geheugenverlies
- Sociale klachten, zoals conflicten met collega’s of thuis
Werkstress kan een grote impact hebben op het leven van een werknemer. Het kan leiden tot een verminderde productiviteit, tot ziekteverzuim en zelfs tot uitval.
Tijdens de Week van de Werkstress worden er allerlei activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor werkstress. Zo zijn er lezingen, workshops en informatiebijeenkomsten. Ook wordt er aandacht besteed aan werkstress in de media.
De Week van de Werkstress is bedoeld om werkgevers en werknemers te helpen om werkstress te voorkomen en te verminderen.
Hieronder staan een aantal tips om werkstress te voorkomen:
- Zorg voor een goede balans tussen werk en privé.
- Stel duidelijke grenzen tussen werk en privé.
- Neem pauzes gedurende de dag.
- Leer om te zeggen “nee”.
- Vraag hulp als je het niet meer aankunt.
Als je last hebt van werkstress, is het belangrijk om actie te ondernemen. Praat met je werkgever, een vertrouwenspersoon of een psycholoog.