Sint-Maarten wordt gevierd in delen van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, in Denemarken, in Zuid-Zweden of Skåne, in Portugal en Hongarije.
In Nederland wordt Sint-Maarten vooral gevierd in de provincies Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en delen van Noord-Holland zoals West-Friesland en Kennemerland. In deze provincies is de traditie van het langs de deuren gaan met lampionnen en liedjes zingen nog steeds erg levendig.
In België wordt Sint-Maarten vooral gevierd in de provincies Limburg, Luik en Henegouwen. In deze provincies zijn er vaak processies en optochten met Sint-Maarten.
In Noord-Frankrijk wordt Sint-Maarten vooral gevierd in de regio’s Hauts-de-France, Grand Est en Bourgogne-Franche-Comté. In deze regio’s zijn er vaak vreugdevuren en andere festiviteiten.
In sommige Duitstalige gebieden, zoals in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz, wordt Sint-Maarten ook gevierd. In deze gebieden is de traditie van het langs de deuren gaan met lampionnen en liedjes zingen vergelijkbaar met de Nederlandse traditie.
In Denemarken, Zuid-Zweden of Skåne, Portugal en Hongarije wordt Sint-Maarten ook gevierd, maar in deze landen is de viering minder bekend dan in de andere landen.
De traditie van het vieren van Sint-Maarten gaat terug tot de middeleeuwen. Sint-Maarten was een bisschop die leefde in de 4e eeuw. Hij was bekend om zijn barmhartigheid en gaf vaak zijn kleren aan de armen. Op de avond voor zijn overlijden deelde hij zijn mantel met een bedelaar.
De huidige viering van Sint-Maarten is gebaseerd op deze legende. Kinderen gaan met lampionnen langs de deuren en zingen liedjes over Sint-Maarten. Als beloning krijgen ze snoep of fruit.